Kettumiehen kennel

 

Kettumiehen kennel sai alkunsa 1997, kun ensimmäinen Amerikankettukoira Jakson tuli taloon. Koira haettiin Lapualta Kauppilan Tarmolta 1997. Pentueessa oli toistakymmentä pentua ja niistä valittiin isokokoinen kaksivärinen uros. Tätä ennen kettua oli pyydetty monin eri tavoin myrkyllä, lippusiimalla ja jalkanarulla, mutta nämä ovat taas omia eri tarinoitansa.

Täällä Lapin läänissä ajavalla koiralla ketunpyynti on suhteellisen uusi pyyntimuoto, ja siitä johtuen kaikki on ollut aikamoista opettelua niin miehille kuin koirillekin. Maastot ovat isoja ja tiet harvassa, ajettavia riittää hirvistä hiiriin sekä 100-päisiin porotokkiin asti. Lisäksi oman haasteensa ketun metsästykseen luo lumi- ja pakkasolosuhteet ja näistä syistä kiinnostukseni heräsi Amerikankettukoiriin. Rodun hyviin ominaisuuksiin kuuluu hyvä kulku paksussa lumessa sekä erikoistuminen pelkästään ketun ja ilveksen ajoon. Lisäksi koirilla on tuuhea pohjavilla, jonka ansiosta rotu kestää pakkasta varsin hyvin.

Amerikankettukoira on suhteellisen nuori ajokoirarotu  Euroopassa. Harjun Martti ja Paksun Jouko olivat uranuurtajia; ensimmäiset neljä amerikankettukoiraa saapuivat Suomeen heidän ansiosta. Ne olivat Walkkeri linjaisia kettukoiria. Näiden neljän koiran jälkeläisistä syntyi runko amerikankettukoiriin Suomessa.

2000 luvun alussa löysimme Kanadan Onttaariosta amerikankettukoiran kasvattajan. Don Wanderlip kasvattaa trigglinjaisia amerikankettukoiria Drumbossa. Yhteistyö Super V Kennelin kanssa lähti liikkeelle, ja vuonna 2004 saimme kaksi trigglinjaista jenkkiä Kettumiehen Kenneliin. Super V Wing Away (Siiri) ja Super V Wanderer (Riki).

Siiristä ja Rikistä saimme kenneliin uutta ja tärkeää verta jenkkien jalostukseen.

Siiri teki viisi pentuutta myös Rikiä käytettiin jalostukseen sillä astutettiin viisi narttua ympäri Suomea. Näillä koirilla aloimme metsästään myös suurpetoja ja Siirille kaadettiin pari karhuakin. Ostimme kettumiehen kenneliin Walkkeri linjaisen jenkin Missisipistä 2008 jonka toimitti Suomeen Randy L King. Koira tuli Randylle Parkkerin kennelistä.

Hyvät kokemukset  tuontikoirista rohkaisivat meitä vaimoni kanssa niin päätimme hankkija vielä kaksi triggiä samalta kasvattajalta Super v kennelistä.

Super v Zenith ja  Super v Zeus saapuivat meille vuonna 2010. Tällähetkellä kennelissä on kaksi karkeakarvaista kettuterrieriä yksi suomenpystykorva ja neljä jenkkiä.